Η κληρονομία - Maupassant, Guy de, 1850-1893 (Δόμος, 2003)
"Η Κληρονομία", διήγημα ή νουβέλα (ο Μωπασσάν χρησιμοποιεί, ως γνωστόν, αδιαφοροποίητα τους όρους conte και nouvelle), είναι χαρακτηριστικό δείγμα της τέχνης του μεγάλου Γάλλου συγγραφέα. Όποιος έχει μια στοιχειώδη έστω οικείωση με το έργο του Μωπασσάν θα επισημάνει μεμιάς γνώριμα στοιχεία: τον κόσμο των δημοσίων υπαλλήλων (του υπουργείου των Ναυτικών συγκεκριμένα, στο οποίο υπάλληλος ήταν ο Μωπασσάν), τον αρριβισμό, το χρήμα ως υπέρτατο ρυθμιστή των πάντων, τον κυνισμό, το σκληρό συμφέρον, την κληρονομιά και, κυρίως, δύο από τα βασικά θέματά του, την πλήρη απουσία επικοινωνίας ανάμεσα στα ζευγάρια και το νόθο παιδί.