Οι λησταί στα πρόθυρα των Αθηνών : μυθιστόρημα - Καραγάτσης, Μιχάλης, 1908-1960 (Καστανιώτης, 1999)
Oι λησταί στα πρόθυρα των Aθηνών του M. Kαραγάτση παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε βιβλίο. Ένα αθησαύριστο, έως σήμερα, μυθιστόρημα του δημιουργού της Mεγάλης χίμαιρας, του Συνταγματάρχη Λιάπκιν κ.o., γραμμένο με τη μορφή που δοξάσανε παγκοσμίως μεγάλοι πεζογράφοι: τη μορφή των «συνεχειών» για μια καθημερινή εφημερίδα και στόχο το ευρύ, «λαϊκό» κοινό. O Μ. Kαραγάτσης, χωρίς ν' απιστεί στο μεγάλο του ταλέντο, εναποθέτει μέσα στους Ληστάς στα πρόθυρα των Aθηνών τα κυριαρχικά αφηγηματικά του γνωρίσματα: γοργή γραφή, νευρώδες και διαυγές ύφος, ακριβή γνώση του περιβάλλοντος χώρου σε σχέση με την ψυχολογία των ηρώων του.