Τσακισμένοι πελαργοί : μυθιστόρημα - Μάνος, Δημήτρης (Σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία : Πεζογραφία, 2003)
Οι "Τσακισμένοι Πελαργοί" είναι ένα έργο ιστορικής μνήμης. Ένα έργο αιρετικό, που αυθαιρετεί, τόσο με το μύθο του, όσο και με τη γλώσσα του. Ένα έργο που μας προτείνει να επικοινωνήσουμε με την άλλη, την ξεχασμένη μα τόσο αυθεντική φωνή της λυρικής επαρχίας. Μια φωνή που μας καλεί να γνωρίσουμε τη διαδικασία της σκληρής επιβίωσης, το ρατσισμό, τον πατριαρχισμό, το περιθώριο, την τραγικότητα των ανθρώπων που προσπαθούν να διαφύγουν τη σφαγή των συναισθημάτων τους..