Αναπάντητα γράμματα - Gardam, Jane (Ξένη λογοτεχνία, 1996)
Η Ελίζα Πίμποντι είναι μια από εκείνες τις επικίνδυνα άμεμπτες γυναίκες που πιστεύουν ότι έχουν το θεό στο τσεπάκι τους. Είναι υπερβολικά ενθουσιώδης. Μιλάει ακατάσχετα. Το ενδιαφέρον της για την ευημερία των εύπορων γειτόνων της φτάνει μέχρι του σημείου να τους ρίχνει κάτω από τις πόρτες τους σημειώματα που φανερώνουν καλές προθέσεις, δίνοντάς τους ειλικρινείς συμβουλές που κανείς, όμως, δεν έχει ζητήσει. Μια τέτοια μονόπλευρη αλληλογραφία σηματοδοτεί τελικά την κατάρρευσή της. Είχε το γράμμα της κάποια σχέση με την ξαφνική εξαφάνιση της Τζόαν; Γιατί δε μιλάει κανείς άλλος για την εξαφανισθείσα; Και γιατί τώρα η ωραία Ελίζα εισπράττει ερευνητικά βλέμματα, γεμάτα οίκτο και αμηχανία, στις αποστολές της ως αδελφής του ελέους; Μέσα από κωμικοτραγικά, συνταρακτικά στάδια, παρακολουθούμε την Ελίζα Πίμποντι να βαδίζει ψηλαφιστά, με μικρά, αβέβαια βήματα, στον κακοτράχαλο δρόμο της. Σκοτεινές εκπλήξεις την περιμένουν σε κάθε βήμα, καθώς, σταδιακά και με μαγικό τρόπο, η μαύρη κωμωδία μετατρέπεται σε ψυχολογικό θρίλερ. Εξαιρετικό... Οι παραληρητικές ιδέες δεν υπήρξαν ποτέ άλλοτε τόσο πειστικές... Πολύ συγκινητικό, όταν δεν είναι εξαιρετικά αστείο. Spectator Αριστοτεχνικό, γεμάτο ζωντάνια, ενοχλητικά εύστοχο... μια αριστουργηματική λογοτεχνική και ψυχολογική "οφθαλμαπάτη". Financial Times Ιδιοφυές, σατανικά κωμικό... αριστοτεχνικό και εξαιρετικά απολαυστικό. Daily Mail