Η λέαινα της Ακιτανίας - Kinkel, Tanja (Εν πλώ, 2002)
Η Ελεονόρα της Ακιτανίας, μια σπάνια προσωπικότητα, έζησε μια πολυκύμαντη όσο και έντονη ζωή στα "σκοτεινά χρόνια" του Μεσαίωνα. Από τα παιδικά της χρόνια γίνεται μούσα των τροβαδούρων και εμπνέει την τέχνη της Ευρώπης του 12ου αιώνα. Θεληματική και ανεξάρτητη, κατορθώνει να ακυρώσει τον συμβατικό γάμο της με τον Λουδοβίκο Ζ' της Γαλλίας για να παντρευτεί τον κατά δέκα χρόνια νεότερό της Ερρίκο Πλανταγενέτη, μετέπειτα βασιλιά της Αγγλίας, και να αποκτήσει πολλά παιδιά, μεταξύ των οποίων ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος και ο Ιωάννης ο Ακτήμων. Ο έρωτας για τον Ερρίκο καταλήγει στο μίσος και στη φυλάκισή της για δεκαέξι χρόνια. Αποφυλακίζεται όταν εκείνος έχει πια πεθάνει και αναλαμβάνει ξανά τις εξουσίες της, μέχρι το τέλος της συγκλονιστικής ζωής της σε βαθιά γεράματα.