Γκαλιντεθ - Montalban, Manuel Vasquez, 1939-2003 (Δελφίνι, 1993)
Νέα Υόρκη 1956 Ο Χεσούς ντε Γκαλίντεθ, συγγραφέας, νομικός, εξόριστος εκπρόσωπος του Βασκικού Εθνικιστικού Κόμματος στη Νέα Υόρκη και συνεργάτης του FBI και της CIA, ετοιμάζει μια διατριβή για τις δικτατορίες της Λατινικής Αμερικής. Η εργασία του εστιάζει στη μορφή του Ραφαέλ Λεόνιδας Τρουχίγιο, τυράννου του ʼγιου Δομίνικου, και στο απάνθρωπο καθεστώς του. Λίγο μετά την παρουσίαση της διατριβής του, ο Γκαλίντεθ απάγεται και μεταφέρεται στη Δομινικανή Δημοκρατία, όπου τα ίχνη του χάνονται για πάντα. Τριάντα δύο χρόνια αργότερα, η Αμερικανίδα φοιτήτρια Μίριελ Κόλμπερτ, που εκπονεί διδακτορική διατριβή με θέμα την Ηθική της αντίστασης, προσπαθεί να συμπληρώσει το παζλ της εξαφάνισης και του θανάτου τού Βάσκου πολιτικού ακτιβιστή, και βρίσκεται στο στόχαστρο των ίδιων σκοτεινών δυνάμεων που ευθύνονται για το θάνατό του.