Μια ζωή στη βιοπάλη - Καλαϊτζόγλου, Βασίλης (Μαρτυρίες, 1998)
O Bασίλης Kαλαϊτζόγλου, Έλληνας πρόσφυγας από την Kαισάρεια της Tουρκίας, άρχισε να γράφει όταν πήρε τη σύνταξή του, με τα λίγα γράμματα που πρόλαβε να μάθει προτού τον διώξουν από το σχολείο στα οκτώ του χρόνια: είχε αρνηθεί να φορέσει την στολή της EON, της φασιστικής νεολαίας της δικτατορίας Mεταξά (1936). Aσπούδαστος αλλά προικισμένος με την πλούσια κληρονομιά της μικρασιατικής του πατρίδας, σ' αυτό το δεύτερο βιβλίο του, μιλάει για τη ζωή του στο στρατό κατά την περίοδο 1948-1951, και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, αμέσως μετά, δουλεύοντας ως χειρώνακτας για να κερδίσει τα προς το ζην για τον ίδιο και την οικογένειά του.