Τα νεανικά χρόνια του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου - Παναγιωτάκης, Νικόλαος Μ., 1933-1997 (Συμβολή στις επιστήμες του ανθρώπου, 1999)
Οι μελέτες του Νίκου Παναγιωτάκη συγκεντρωμένες σε αυτό το έργο γύρω από τον Δομίνικο Θεοτοκόπουλο εντάσσονται στη λογική της διερεύνησης αφενός όλων των βιογραφικών στοιχείων του Κρητικού καλλιτέχνη, ο οποίος στην Ισπανία αναδείχτηκε σε μια από τις σημαντικότερες μορφές του ύστερου ευρωπαϊκού Μανιερισμού, και αφετέρου των γενικότερων συνθηκών οι οποίες επικράτησαν στο νησί που άφησε πίσω του το 1567, ώριμος ζωγράφος πια, όταν έφυγε για τη Βενετία.