Θάνος Βλέκας - Καλλιγάς, Παύλος, 1814-1896 (Η πεζογραφική μας παράδοση. Σειρά Α, 1987)
O "Θάνος Bλέκας" κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην πεζογραφική μας παράδοση γιατί είναι το πρώτο νεοελληνικό μυθιστόρημα που στηρίζεται στην ντόπια πραγματικότητα, διατηρώντας μια διεισδυτική και αμείλικτη ματιά.Tο εν λόγω μυθιστόρημα αποτελεί μία πολύτιμη μελέτη κοινωνικών συμπεριφορών και ηθών κατά την πρώτη δεκαετία του ελεύθερου ελληνικού βασιλείου.