Της τύχης το μαχαίρι - Κακούρη, Αθηνά, 1928- (Ερμής, 1989)
Στην αναρχούμενη Οθωμανική Αυτοκρατορία της εποχής του Ναπολέοντα, ο πρεβεζάνος Δήμος Μανιάκης, αμούστακο κι όμως ξεβγαλμένο παλικαράκι, ρίχνεται από την τύχη του την μπαμπέσα σε μια περιπλάνηση γεμάτη κινδύνους· αλλά συγχρόνως και στα προστατευτικά χέρια ενός Βενετσιάνου που με τον βοηθό του τριγυρίζουν από Βουθρωτό μέχρι Ναύπακτο, πουλώντας υφάσματα και όπλα. Οι περίπλοκες διασυνδέσεις ληστών και εμπόρων, οι δολοπλοκίες Οθωμανών και Ρωμιών στην Πόλη για τα αξιώματα στα Γιάννενα, οι φιλοδοξίες των πασάδων, τα πρώτα βήματα του Αλή Τεπελενλή, το άγριο παιχνίδι της τοπικής πολιτικής μπλεγμένο με το ακόμη αγριότερο ανάμεσα στην Ρωσία και την Αυστρία ποια θ' αρπάξει μεγαλύτερο κομμάτι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η αδυναμία της Βενετίας να υπερασπιστεί τις κτήσεις της, η παραζάλη των Ρωμιών ανάμεσα στις κάθε λογής μυστικές υποσχέσεις των Μεγάλων και τις φανερές προδοσίες τους - αυτός είναι ο λάκκος με τα φίδια όπου μπαίνει ο Δήμος με μοναδικό εφόδιο την ευστροφία του και με οδηγό του την αφοσίωση. Η χειρότερη απειλή όμως δεν θα προκύψει από τον ίμερο για την τροφαντή και ψεύτρα Ροδούλα, τον καταχθόνιο Ζερζούλη, τον αμείλικτο Μπατίστα ή τα μυστικά που κρύβουν όλοι τους, παρά από το μαχαίρι που κρατά στα χέρια του το υπόδειγμα και το είδωλό του, ο μεγάλος του αδερφός, ο Σίμος. (ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ)