Το φαινόμενο του θερμοκηπίου - Samyel, Pierre (Οικολογική σκέψη, 1992)
"Το φαινόμενο του θερμοκηπίου" και οι επιπτώσεις του συνειδητοποιούνται πλέον ως η σημαντικότερη απειλή για την οικολογική ισορροπία του πλανήτη μας. Αύξηση της θερμοκρασίας, κλιματικές ανατροπές, άνοδος της στάθμης των υδάτων, αλλαγή της κατανομής χλωρίδας και πανίδας... Ο Πιερ Σαμουέλ, από τους πρωτεργάτες του πράσινου κινήματος, γνωστός στο ελληνικό κοινό και από τα βιβλία του "Οικολογικό Μανιφέστο" και "Οικολογία", εξηγεί με άρτια επιστημονικό τρόπο πως η άμετρη βιομηχανική ανάπτυξη των χωρών του Βορρά, αλλά και η καταδίκη των χωρών του Νότου στη φτώχεια και την υπερχρέωση, οδήγησαν τον πλανήτη στο χείλος της οικολογικής καταστροφής. Ο συγγραφέας, με τρόπο λεπτομερειακό, αναλύει τις πολιτικές που μπορούν να ακολουθηθούν, τις προτάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν - από τον έλεγχο της ενέργειας και τη μεταφορά εναλλακτικής τεχνολογίας στον Τρίτο Κόσμο ως την προσαρμογή της γεωργίας και τον έλεγχο της δημογραφικής έκρηξης - ώστε να υπάρξει διέξοδος από την κλιματική υπερθέρμανση. (Από την έκδοση)