Εργασία και εκπαίδευση : σημειώσεις για ένα μετατεϋλορικό σχολείο - Δαφέρμος, Ολύμπιος, 1947- (Εκπαιδευτική βιβλιοθήκη, 1999)
Οι νέες μορφές οργάνωσης της εργασίας απαιτούν εργαζόμενους με εντελώς διαφορετικά προσόντα και δεξιότητες. Το σχολείο εξακολουθεί να στέκει αμήχανο μπροστά στις ραγδαίες αυτές εξελίξεις και να προετοιμάζει τους μαθητές του για τη μαζική παραγωγή. Το δοκίμιο αυτό, αφού προσπαθεί να αναλύσει πώς έχουν σήμερα τα πράγματα, καταλήγει προτείνοντας ένα σχέδιο οργάνωσης και λειτουργίας του σχολείου τέτοιο που να ανταποκρίνεται στις σημερινές απαιτήσεις του κόσμου της εργασίας.