Ο Γιάννης Τσαρούχης : ζωγραφικά έργα και σχέδια, σκηνικά, κουστούμια, φωτογραφίες, κείμενα και αποφθέγματα = Yannis Tsarouchis : paintings and sketches, stage designs, costumes, photographs, ext and aphorisms 1986-1989 - Κλεφτογιάννης, Κώστας Ι. (Δήμος Αμαρουσίου, 2002)
Ο Κώστας Κλεφτόγιαννης και η Αταλάντη Κλαπάκη είχαν μια αποκαλυπτική γι’ αυτούς της τύχης εύνοια. Γνώρισαν το γείτονά τους, Γιάννη Τσαρούχη και κείνος καταδεκτικός, επειδή ακριβώς ήταν μεγάλος και γενναιόδωρος καλλιτέχνης, τους εκτίμησε και τους τίμησε με τη φιλία του και την αφειδώλευτη προσφορά του. Χορτασμένος από τιμές αλλά και υποκριτικές κολακείες, έσκυψε με στοργή πάνω στη σεμνή δουλειά των νέων αυτών ανθρώπων, τους μύησε στα μυστικά της θεατρικής κουζίνας, τους χειραγώγησε και συχνά πρόσφερε τις καταπληκτικές του σκηνογραφίες και ενδυματολογικές λύσεις στις παραστάσεις που το Αθμόνιο Θέατρο έδινε στο Μαρούσι. Ο Γιάννης Τσαρούχης ήταν άνθρωπος ασκητικός, απλός και σοφός. Δίδασκε ακόμη και με τη σιωπή χωρίς να έχει τίποτα το δασκαλίστικο. Κι αυτό γιατί είχε εκείνο το καταλυτικό χιούμορ, τον αυτοσαρκασμό και την κατεδαφιστική ειρωνεία. Ο Τσαρούχης ήταν ένας σύγχρονος Διογένης που αντί για φανάρι κρατούσε χρωστήρα και έψαχνε μέσα στα χρώματα τον αυθεντικό άνθρωπο, την οικεία χειρονομία και την εσωτερική ομορφιά.