Επίκαιρα από το παρελθόν - Σκλάβος, Κώστας (Θεμέλιο, 1996)
Οι μεγάλες ανακατατάξεις που σημειώθηκαν στον κόσμο τα τελευταία χρόνια, καθιστούν σήμερα τα κείμενα του Κ. Σκλάβου, ιστορικής προσωπικότητας του σοσιαλιστικού και αριστερού κινήματος της πατρίδας μας, επίκαιρα κι ας γράφτηκαν τα περισσότερα πριν από πέντε περίπου δεκαετίες. Η δημοσίευση αυτών των κειμένων σε αυτοτελή τόμο, δεν υπηρετεί μόνο την ανάγκη καταγραφής των απόψεων ενός βετεράνου έλληνα σοσιαλιστή και διανοητή, αλλά ταυτόχρονα παρουσιάζουν ένα πολλαπλό ενδιαφέρον και συμβάλλουν με τη ζωντάνια των ιδεών τους στη σύγχρονη προβληματική που θέτει η σημερινή συγκυρία. Το βιβλίο συγκροτείται από σειρά άρθρων του Κ. Σκλάβου που δημοσιεύτηκαν στην "Ελεύθερη Ζωή", στη "Διεθνή Ζωή", στη "Σοσιαλιστική Επιθεώρηση" και στον "Οικονομικό Ταχυδρόμο", τα οποία αναδεικνύουν την πολύμορφη σκέψη του συγγραφέα, όπως αυτή διαμορφώθηκε στην πορεία του χρόνου, πάνω σε ζητήματα της θεωρίας του Μαρξισμού, της επιστήμης, της πολιτικής αλλά και της ελληνικής ιστορίας, παλιότερης και σύγχρονης. Οι ιδέες που αναπτύσσονται στα κείμενα αυτά καταδεικνύουν την ευρύτατη παιδεία του συγγραφέα και αποτελούν στοιχεία ανεξάρτητου και δημιουργικού στοχασμού.