Ο Τσακόνικος χορός - Πετάκος, Χρήστος Δ. (Μορφωτικός Σύλλογος Λεωνιδίου, 2003)
Το γόνιμο και καρποφόρο μπόλιασμα του νεόφερτου «δωρικού» φύλου πάνω και μέσα στο αρχαιότερο «ιωνικό» φύλο και το αρμονικό συνεπακόλουθο ταίριασμα του ιωνικού με το δωρικό πολιτιστικό εποικοδόμημα διαμόρφωσαν στο χώρο του κεντρικού Πάρνωνα (Άστρους-Λεωνιδίου) τη διαχρονική και ζωντανή μέχρι σήμερα Τσακόνικη Πολιτιστική Παράδοση. Ενδεικτική έκφραση του ενιαίου και συνολικού ιωνοδωρικού Νεοελληνικού Πολιτισμού αποτελεί και η μέχρι το σήμερα ζωντανή πολιτιστική παράδοση των Τσακόνων, όπως αυτή διασώζεται και λειτουργεί έντονα εκφραστική και πολύ πειστική με τη μουσικοχορευτική και την ποιητική (τραγουδιστική) δημιουργία του «Τσακόνικου Χορού», όταν αυτός συνοδεύεται με στίχους διατυπωμένους στην τοπική διάλεκτο, τα «Τσακόνικα» λόγια του. Με το βιβλίο αυτό προσφέρεται και η πλούσια ιστορική γνώση και η κατάλληλη ποιητική, η καλλιτεχνική κι η αισθητική ερμηνεία κι αξιολόγηση, με βάση την άφθονη ιστορική τεκμηρίωση και το αναγκαίο αποδεικτικό υλικό των εικόνων και της ηχογραφημένης μουσικής και ποίησης, των τσακόνικων τραγουδιών, που περιέχονται στον ένθετο σκληρό δίσκο C.D.Rom. Αναδεικνύεται τόσο το ιστορικό βάθος της τρισχιλιετούς και πλέον πορείας του χορευτικού δρώμενου, που σήμερα ονομάζεται «Τσακόνικος Χορός», όσο και το πολιτιστικό εύρος του από τους αρχαίους χρόνους. Ειδικότερα, αναδεικνύεται και η «αγωνιστική» συμβολή του στις πανελλήνιες πανηγυρικές διοργανώσεις-επιδείξεις των «Γυμνοπαιδιών» των αρχαίων Σπαρτιατών, των «Παναθηναίων» και των «Δηλίων» των αρχαίων Αθηναίων και των άλλων Πανελλήνιων Αγώνων, των «Ολυμπίων», των «Πυθίων», των «Ισθμίων» και των «Νεμέων».