Καποδίστριας και Όθων - Βερναρδάκης, Δημήτριος, 1833-1907 (Βιβλιοθήκη Ελλήνων και ξένων συγγραφέων)
Το βιβλίο του Δημήτριου Βερναρδάκη είναι μια διεξοδική και αποκαλυπτική ανάλυση του δημοσίου βίου των πρώτων δεκαετιών της ελεύθερης Ελλάδος .Ο συγγραφέας αναλύει τη χρονική αυτή περίοδο με απόλυτη γνώση του θέματός του και μεγάλη κριτική ικανότητα , ενώ παράλληλα το κείμενο του παραμένει υπόδειγμα ύφους και μεθοδικής σκέψης .Η μελέτη αυτή ,πρωτοδημοσιεύτηκε ανωνύμως με τον τίτλο Επιστολιμιαία Βιβλιοκρισία ,το 1875 στη Νέα Ημέρα της Τεργέστης .