Η γενοκτονία των ελλήνων του Πόντου - Φωτιάδης, Κώστας Ε., 1948- (Ελλάδα. Βουλή, 2004)
Η έκδοση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία που αναφέρεται στη γενοκτονία του Ελληνισμού του Πόντου αποτελεί πράξη καθήκοντος προς την ιστορία και πράξη ευθύνης απέναντι στις νεότερες γενιές των Ελλήνων. Αποτελεί ταυτόχρονα κατάθεση αλήθειας που απευθύνεται προς όλους τους φιλελεύθερους λαούς του κόσμου με στόχο την ενημέρωσή τους για ένα από τα πλέον ειδεχθή εγκλήματα που διαπράχθηκαν ποτέ εις βάρος ενός ολόκληρου λαού. Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από τις στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις του τουρκικού κράτους είναι ένα γεγονός που τεκμηριώνεται μέσα από αδιαμφισβήτητες ιστορικές πηγές. Η αποκάλυψη αυτής της αλήθειας δεν γίνεται με στόχο την καλλιέργεια του εθνικιστικού μίσους. Δεν αποσκοπεί στο να υποδαυλίσει το αίσθημα της εκδίκησης. Η έκδοση αυτή υπακούει σε έναν πασίγνωστο και επιβεβαιωμένο κανόνα: πως οι λαοί που παραδίδουν εκούσια ή ακούσια στη λήθη την ιστορία τους, είναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν.