Τα αίτια του Απριλιανού πραξικοπήματος : 1949-1967 : το κοινωνικό πλαίσιο της πορείας προς τη δικτατορία - Σακελλαρόπουλος, Σπ. Κ. (Όψεις, 1998)
Το περιεχόμενο του βιβλίου είναι διττό:από την μια γίνεται προσπάθεια να αντικρουσθεί το σύνολο σχεδόν των μέχρι σήμερα γνωστών ερμηνειών, οι οποίες εμφανίζουν τη δικτατορία είτε σαν αποτέλεσμα της παρέμβασης της CIA στα ελληνικά πράγματα είτε σαν το αποτέλεσμα της σύγκρουσης των εφοπλιστών-βιομηχάνων είτε σαν το αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης παρέμβασης "αφρόνων" αξιωματικών. Από την άλλη, αυτό που θα επιδιωχθεί να αποδειχθεί είναι πως η δικτατορία αποτέλεσε την απάντηση του Στρατού, ως κυρίαρχου κέντρου εξουσίας στο μετεμφυλιακό κοινωνικό πλαίσιο.