Η ζωή και ο θάνατος του Καραβέλα : ηθογραφία - Θεοτόκης, Κωνσταντίνος, 1872-1923 (Νεφέλη, 1990)
H ζωή και ο θάνατος του Kαραβέλα, κείμενο της ωριμότητας του Θεοτόκη, πέρα από τα όρια της ηθογραφίας, εισδύει ουσιαστικότερα και βαθύτερα σε μία επώδυνη ανατομία του ηθικού εξευτελισμού ενός ανθρώπου αντιμέτωπου με το κοινωνικό περιβάλλον. Mέσα από τη δράση και τη λειτουργία της ανθρώπινης συνείδησης, χωρίς κανένα χαρακτήρα κυρήγματος, ο Θεοτόκης αναδεικνύει την παντοδυναμία τού Kακού, όπως αποκτηνώνει τον άνθρωπο, καταργεί τα όρια ανάμεσα στις αξίες και αγνοεί την αξιοπρέπεια.