Δισπηλιό : 7500 χρόνια μετά - Χουρμουζιάδης, Γιώργος Χ. (University Studio Press, 2002)
Έτσι, λοιπόν, ό,τι ακολουθεί σ' αυτό το μικρό βιβλίο δεν είναι η "τελική δημοσίευση" των ανασκαφικών ευρημάτων του Δισπηλιού. Είναι η καταγραφή της Πρώτης Εντύπωσης. Μιας "εντύπωσης" που όταν γεννιέται είναι λασπωμένη, ύστερα την καθαρίζεις με μια μικρή οδοντόβουρτσα, ύστερα τη ρίχνεις μέσα στο υδροχλωρικό οξύ (διάλυμα 1 προς 5), και μετά την απλώνεις πάνω στις σήτες, για να στεγνώσει. Όπως ακριβώς κάνεις και με τα όστρακα. Και τέλος, όταν πια τελειώσει όλη αυτή η διαδικασία, αντιλαμβάνεσαι πως η πρώτη εντύπωση της ανασκαφής εξακολουθεί να είναι λασπωμένη. Να είναι δηλαδή μπερδεμένη, όπως κάθε λασπωμένο ανασκαφικό αντικείμενο, προπαντός όμως άμεση. Αυτήν ακριβώς την αμεσότητα προσπαθήσαμε να διαφυλάξουμε μέσα στα κείμενα που ακολουθούν.