Μετά την αυτοκρατορία : δοκίμιο για την αποσύνθεση του αμερικανικού συστήματος - Todd, Emmanuel (Cosmoς, 2003)
Αμερικανή αυτοκρατορία δεν θα υπάρξει. Ο κόσμος είναι αρκετά μεγάλος, αρκετά ποικίλος, αρκετά δυναμικός για να δεχθεί την κυριαρχία μιας μόνο δύναμης. Η εξέταση των δημογραφικών και πολιτιστικών βιομηχανικών και νομισματικών, ιδεολογικών και στρατιωτικών δυνάμεων που μεταμορφώνουν τον πλανήτη δεν επιβεβαιώνει την κοινότοπη σήμερα άποψη μιας απρόσβλητης Αμερικής. Ο Εμμανουέλ Τοντ δίνει εδώ την πιο ρεαλιστική εικόνα μιας πολύ μεγάλης χώρας, της οποίας η δύναμη υπήρξε αναμφισβήτητη, αλλά της οποίας η σχετική παρακμή φαίνεται αμετάκλητη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν απαραίτητες για την ισορροπία του κόσμου. Σήμερα δεν μπορούν να διατηρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο χωρίς την αρωγή του υπόλοιπου κόσμου. Η Αμερική, με το "θεατρικό" στρατιωτικό ακτιβισμό της που στρέφεται ενάντια σε ασήμαντα κράτη, προσπαθεί να συγκαλύψει την υποχώρησή της. Ο αγώνας ενάντια στην τρομοκρατία, το Ιράκ και τον "άξονα του Κακού" δεν είναι παρά προφάσεις. Η Αμερική, επειδή δεν έχει πια τη δύναμη να ελέγξει τις μεγάλες οικονομικές και στρατηγικές δυνάμεις, που είναι η Ευρώπη και η Ρωσία, η Ιαπωνία και η Κίνα, θα χάσει την τελευταία αυτή παρτίδα στο παιχνίδι για την κυριαρχία του κόσμου. Θα ξαναγίνει μια μεγάλη δύναμη ανάμεσα σε άλλες. Πρόλογος: Αλέξης Παπαχελάς