Ο φόρος του αίματος στην κατοχική Θεσσαλονίκη : ξένη κυριαρχία, αντίσταση και επιβίωση - Χασιώτης, Ιωάννης Κ., 1936-; Γούναρης, Βασίλης Κ.; Παπαπολυβίου, Πέτρος (Παρατηρητής, 2001)
... Η αιμορραγία της πόλης ήταν τεράστια σε ανθρώπινο δυναμικό σε όλη της την έκταση: εκτελεσθέντες από το γερμανικό στρατό, θύματα των εμφύλιων συγκρούσεων, δολοφονημένοι από την Πανελλήνια Οργάνωση Εθνικιστικών Ταγμάτων, γνωστά ως Τάγματα Ασφαλείας, αλλά και από την Οργάνωση Περιφρούρησης Λαϊκού Αγώνα (Ο.Π.Λ.Α.), νεκροί των συνοικιακών οδομαχιών των τελευταίων εβδομάδων πριν από την απελευθέρωση και "βομβόπληκτοι" των συμμαχικών αεροπορικών επιδρομών. Φυσικά, αν θέλουμε να υπολογιστεί ο συνολικός φόρος ανθρώπινων ζωών, σε όλους αυτούς θα πρέπει οπωσδήποτε να προστεθούν και οι τεράστιες απώλειες της εβραϊκής κοινότητας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως και όλων όσων θεσσαλονικιών σκοτώθηκαν σε άλλα μέρη της Ελλάδας ή της γερμανοκρατούμενης Ευρώπης.