Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης : 150 χρόνια από τη γέννησή του - Δημητρακόπουλος, Φώτης Αρ., 1949- (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, 2001)
«Συμπληρώθηκαν φέτος 150 χρόνια από τη γέννηση (4 Μαρτίου 1851) και 90 από το θάνατο (2 προς 3 Ιανουαρίου 1911) του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Το ΥΠΠΟ/ΕΚΕΒΙ έθεσε υπό την αιγίδα του και την οικονομική υποστήριξη διάφορες εκδηλώσεις μνήμης και μελέτης του έργου του Παπαδιαμάντη. Στην απόφαση του ΥΠΠΟ/ΕΚΕΒΙ να τιμήσει τον μεγαλύτερο πεζογράφο μας με επετειακές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβάνεται και η έκδοση του παρόντος φυλλαδίου - λευκώματος, το οποίο δίνει στον αναγνώστη μια ευσύνοπτη και ολοκληρωμένη πρώτη εποπτεία από το σύνολο της ζωής και του έργου του μεγάλου Σκιαθίτη. Οφείλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την οργανωτική επιτροπή των επετειακών εκδηλώσεων, που μου ανάθεσε τη σύνθεση του φυλλαδίου». Φ. Δημητρακόπουλος