Σκέψεις για την εξέλιξη των ιδεών στη φυσική - Heisenbeg, Werner (Τραυλός Π., 1997)
Ένα βιβλίο που εξετάζει το κατά πόσο η σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με τη φύση έχει μεταβληθεί τόσο ριζικά σε σύγκριση με παλαιότερες εποχές, ώστε να προκαλεί αλλαγές και σε άλλου είδους σχέσεις, όπως είναι π.χ. η σχέση του καλλιτέχνη με τη φύση. Αντίθετα από ότι ίσχυε στους περασμένους αιώνες, η στάση του ανθρώπου των καιρών μας απέναντι στη φύση εκφράζεται περισσότερο μέσα από τη σύγχρονη επιστήμη και την τεχνολογία και λιγότερο μέσα από μια αναπτυγμένη φυσική φιλοσοφία. Από αυτή την άποψη, το πόσο έχει αλλάξει η εικόνα της φύσης για τις θετικές επιστήμες κατά τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί ζήτημα τεράστιας σημασίας για όποιον, είτε δημιουργικά είτε ερμηνευτικά, προσπαθεί να εισχωρήσει στην ουσία της φύσης.