Ιδανικοί αυτόχειρες : Έλληνες λογοτέχνες που αυτοκτόνησαν Κ. Καρυωτάκης, Π. Γιαννόπουλος, Ν. Λαπαθιώτης, Ι. Συκούρης, Π. Δέλτα - Χαρτοκόλλης, Πέτρος (Βιβλιοπωλείον της Εστίας Ι.Δ.Κολλάρου, 2003)
Είναι δύναμη ή αδυναμία αυτό που κάνει κάποιους να αυτοκτονούν, να αποφασίζουν να εγκαταλείψουν με τη θέλησή τους μια ζωή που δίκαια ή άδικα έχει χάσει κάθε νόημα γι' αυτούς, όταν οι αξίες και οι στόχοι που έχουν βάλει δεν μπορούν πια να τους συγκινήσουν, όταν μάλιστα τυχαίνει να είναι προικισμένοι με φαντασία και υψηλή νοημοσύνη όπως οι άνθρωποι αυτού του βιβλίου; Από τους Έλληνες αυτόχειρες λογοτέχνες θα με απασχολήσουν πέντε κυρίως, ενδεχομένως, οι πιο σημαντικοί, για τους οποίους υπάρχουν και περισσότερα στοιχεία σχετικά με την αυτοκτονία τους: οι ποιητές Κώστας Καρυωτάκης και Ναπολέων Λαπαθιώτης, ο δοκιμιογράφος Περικλής Γιαννόπουλος, ο κλασικός φιλόλογος και μελετητής της νεοελληνικής λογοτεχνίας Ιωάννης Συκουτρής, και η συγγραφέας μυθιστορημάτων και διηγημάτων για παιδιά ή με παιδιά Πηνελόπη Δέλτα. Αναφερόμενος πρωτίστως στα γραπτά τους και, συμπληρωματικά, σε πληροφορίες ανθρώπων που τους γνώρισαν από κοντά, προσωπικά ή μέσα από τα κείμενά τους, δεν προτίθεμαι να κρίνω το έργο τους ή να αναλύσω την προσωπικότητά τους, αλλά να προσπαθήσω να εξηγήσω τους λόγους που τους οδήγησαν στον αυτόχειρα θάνατο. Πέτρος Χαρτοκόλλης