Ορίστε : ελληνικά για αρχάριους - Μανάβη, Δήμητρα (Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών, Ίδρυμα Μανόλη Τριανταφυλλίδη, 2004)
Tο βιβλίο απευθύνεται σε αρχάριους ενήλικους σπουδαστές της ελληνικής γλώσσας. Στόχος του είναι να αποκτήσουν οι σπουδαστές την ικανότητα να ανταποκρίνονται στις βασικές καθημερινές ανάγκες επικοινωνίας, με έμφαση στον προφορικό λόγο, χωρίς να παραμελείται ο γραπτός. Αποτελείται από 10 ενότητες στις οποίες παρουσιάζονται διαφορετικές επικοινωνιακές καταστάσεις (συστάσεις/γνωριμίες, μετακινήσεις, κοινωνική ζωή, αγορά, διαμονή, ψυχαγωγία, δημόσιες υπηρεσίες, διατροφή, γιορτές, υγεία κτλ.). Η κάθε ενότητα αναπτύσσεται σε 4 μέρη: στο πρώτο παρουσιάζονται μέσα από ζωντανούς διαλόγους οι γλωσσικές λειτουργίες που χρειάζεται να ασκήσουν οι σπουδαστές στη συγκεκριμένη ενότητα, στο δεύτερο δίνονται στοιχεία που αφορούν την προφορά και τη γραπτή απόδοση φωνητικών φαινομένων, στο τρίτο δίνονται με πίνακες και παραδείγματα τα γραμματικά φαινόμενα, και στο τέταρτο υπάρχουν πολλές ασκήσεις, δραστηριότητες και αυθεντικό υλικό από διάφορα έντυπα που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο δάσκαλος ανάλογα με τη σύνθεση της τάξης και με τη διάρκεια του προγράμματος διδασκαλίας. Οι συγγραφείς του βιβλίου είναι διδασκάλισσες του Σχολείου Νέας Eλληνικής Γλώσσας του Α.Π.Θ., με πολυετή πείρα στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης-ξένης γλώσσας.