Οι Πτολεμαίοι. - Sprott, Duncan, 1952- (Ιστορικό μυθιστόρημα / Λιβάνη, 2004)
Με τους ισχυρούς χαρακτήρες του -τον ίδιο το βασιλιά Πτολεμαίο, το βίαιο Πτολεμαίο Κεραυνό, τον τρυφηλό Πτολεμαίο το Μικρό και τη ραδιούργα αδελφή τους Αρσινόη Β'- το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα θρίαμβο ανάπλασης της ιστορίας, που ζωντανεύει με παραστατικό τρόπο τον πιο αλλόκοτο οίκο που υπήρξε ποτέ. "Οι Πτολεμαίοι - Ο Οίκος του Αετού" είναι το πρώτο βιβλίο της τετραλογίας του Ντάνκαν Σπροτ για τους Πτολεμαίους, μια επική ανάπλαση της σκοτεινής ιστορίας της αρχαίας Αλεξάνδρειας που έλαμψε με το μεγαλείο της, και των Ελλήνων φαραώ της Αιγύπτου, μιας εκπληκτικής δυναστείας που εκτείνεται για δώδεκα γενιές, από το θάνατο του Μεγάλου Αλέξανδρου μέχρι την πτώση της Κλεοπάτρας. Στο πρώτο αυτό βιβλίο της τετραλογίας παρουσιάζεται η ζωή του Πτολεμαίου Α', του Πτολεμαίου Β' του Φιλάδελφου και τέλος του ιδρυτή της μεγάλης αυτοκρατορίας του Πτολεμαίου Γ' του Ευεργέτη. Μέσα από την αφήγηση του Θωθ, του αιγυπτιακού θεού της γραφής και της σοφίας, παρακολουθούμε πώς ο ευφυής Πτολεμαίος Α', από απλός στρατιώτης των Μακεδόνων, έφτασε να γίνει σατράπης της Αιγύπτου και να στεφθεί φαραώ και θεός. Ο Ντάνκαν Σπροτ μάς παρουσιάζει την εκπληκτική ιστορία των δώδεκα ανυπότακτων απογόνων του Πτολεμαίου μέσα από αδιάκοπους πολέμους, δολοφονίες και αιμομεικτικούς γάμους, με φόντο την εξωτική Αίγυπτο. Πρόκειται για ένα σπουδαίο ιστορικό μυθιστόρημα που ζωντανεύει την περίπλοκη και παράξενη ιστορία της Αιγύπτου κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη έως το τέλος. Η τετραλογία "Οι Πτολεμαίοι" είναι αντάξια των έργων "Εγώ, ο Κλαύδιος" του Ρόμπερτ Γκρέιβς και "Ο βασιλιάς πρέπει να πεθάνει" της Μαίρης Ρενό.