Άγιον Όρος, επιχείρηση Αντώνιος Μπουλάτοβιτς : ιστορικό μυθιστόρημα - Παπαγιαννόπουλος, Απόστολος (Ελληνική λογοτεχνία / Ελληνικά Γράμματα, 2000)
Λίγα χρόνια μετά την κατάρρευση των καθεστώτων του Ανατολικού μπλοκ, μια εθνικιστική παραστρατιωτική οργάνωση της Ρωσίας που επιδιώκει την αναστήλωση της τσαρικής «Αγίας Ρωσίας» οργανώνει μια περίεργη «επιχείρηση» στο Άγιον Όρος. Στόχος: η κλοπή πολύτιμων θρησκευτικών κειμηλίων και η μεταφορά τους στη Ρωσία, σε μια προσπάθεια αναβάθμισης του κύρους της χώρας που καταρρέει. Την επιχείρηση, με το κωδικό όνομα «Αντώνιος Μπουλάτοβιτς», οργανώνουν πρώην πράκτορες της ΚGB και την εκτελεί ειδική ομάδα. Στο μυθιστόρημα αυτό, που είναι βασισμένο σε ιστορικά στοιχεία, αναβιώνουν εικόνες και γεγονότα του παρελθόντος, όπως ο εκχριστιανισμός των Ρώσων, οι σχέσεις τους με το Βυζάντιο, ο ρόλος της Ρωσίας στον ορθόδοξο Χριστιανικό κόσμο μετά την Άλωση, η ρωσική πολιτική για «κάθοδο» και κυριαρχία στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, το θρησκευτικό κίνημα των «Ονοματολατρών» Ρώσων μοναχών του Αγίου Όρους, οι ρωσικές μεθοδεύσεις για εκρωσισμό του Αγίου Όρους, κατά τα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα, η Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917, η περίοδος της «κραταιάς» Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και η τωρινή περίοδος της κατάρρευσης της άλλοτε πανίσχυρης Υπερδύναμης και των άλλων Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών της Ανατολικής Ευρώπης. Το μόνο φανταστικό στοιχείο του βιβλίου αυτού είναι η κλοπή των θρησκευτικών κειμηλίων από το Άγιον Όρος, αν και παρόμοιο συμβάν καταγράφηκε πρόσφατα.