La bela : η αυτοβιογραφία μιας καραβέλας - Guedj, Denis (Τραυλός Π., 2003)
Όταν γεννήθηκε στα ναυπηγεία του Μπελέν, το 15ο αιώνα, το συγκεντρωμένο πλήθος αναφώνησε: «Cara bela! Τι όμορφη!» Ήταν η πρώτη καραβέλα. Καραβέλα των ανακαλύψεων, η Bela. Η ιστορία δεν συγκράτησε το όνομά της. Απέπλευσε με καθυστέρηση και δεν κατόρθωσε ποτέ να φθάσει τη Nina, την Pinta και τη Santa Maria, τις τρεις καραβέλες του Κολόμβου που τράβηξαν δυτικά για να αναζητήσουν το θαλάσσιο δρόμο που θα συνέδεε την Ευρώπη κατευθείαν με τις μυθικές Ινδίες. Η Bela δεν ανακάλυψε την Αμερική! Όμως και τι δεν είδε! Σε κάθε ταξίδι της «μεγάλωνε» τον κόσμο. Και πάνω στα ίχνη της φτιαχνόταν ο χάρτης της Γης. Τους γνώρισε όλους: τον Μπαρτολομέου Ντίας, τον Αμέρικο Βεσπούτσι, τον Μαγγελάνο, τον Βάσκο ντα Γκάμα και όλους εκείνους που τα ονόματά τους χάθηκαν όπως το δικό της.