Διακοπές στον Καύκασο - Ιορδανίδου, Μαρία, 1897-1989 (Νεοελληνική λογοτεχνία, 1979)
Η Άννα, η εγγονή της Λωξάντρας μας, το καλοκαίρι του 1914 δέχεται πρόσκληση από τον θείο της, Αλέκο, που ζει πλέον στο Βατούμ της Ρωσίας, να τους επισκεφθεί για ένα μήνα πριν ξεκινήσουν τα σχοολεία και να κάνει ένα ταξίδι αναψυχής με τη θεία Κλωντ ως τη Σταυρούπολη, γυρνώντας όλο τον Καύκασο. Είναι το καλοκαίρι που δολοφονείται ο Αρχιδούκας Φερδινάνδος, διάδοχος της Αυστρίας, και με αφορμή αυτό το γεγονός κηρύσσει τον πόλεμο η Αυστροουγγαρία στη Σερβία. Αυτά τα πρώτα σύννεφα γεμίζουν ανησυχία τους οικείους της Άννας, σύντομα όμως η λαχτάρα για ένα ταξίδι υπερνικά τις φοβίες. Πού να ήξερε η δόλια πως οι διακοπές ενός μηνός θα μετατρέπονταν σε έναν εφιάλτη πέντε ολόκληρων χρόνων!