Οδοιπορικό στην ιστορία της μαιευτικής, γυναικολογίας - Παπανικολάου, Νίκος Α. (Παρισιάνου, 1999)
Ως καθηγητής της Μαιευτικής-Γυναικολογίας θέλησα να γράψω τα συγγράμματά μου: "Γυναικολογία" στην αρχή, "Μαιευτική" ύστερα και "Μαστολογία" αργότερα. Σε κάθε σύγγραμμα συνηθίζεται στην εισαγωγή να δίνεται σύντομη αναδρομή στην ιστορία της ειδικότητας, που διαπραγματεύεται το σύγγραμμα. Αυτό θέλησα να κάνω και εγώ. Όταν, όμως, βρέθηκα μπροστά σ' ένα ανεξάντλητο ιστορικό πλούτο, μπροστά σε χρονολογίες-σταθμούς της ειδικότητάς μου και σε πολλούς επιστημονικούς αστέρες της, "κατέθεσα τα όπλα". Τι να αναφέρω πρώτο και τι δεύτερο στις λίγες σελίδες της εισαγωγής; Έτσι, αποφάσισα ν' ασχοληθώ ιδιαίτερα με την ιστορία της ειδικότητάς μου επιχειρώντας ένα οδοιπορικό μέσα απ' αυτή από τότε που έγινε ο κόσμος ίσαμε την πρώτη 25ετία του αιώνα μας.