Ένας δάσκαλος καπετάνιος καταγράφει και αξιολογεί τη δεκαετία 1940-1950 : ελληνοϊταλικός πόλεμος, γερμανική κατοχή, εθνική αντίσταση, εμφύλιος πόλεμος - Γκανάτσιος-Χείμαρρος, Βασίλης (Κώδικας, 2004)
ΕΑΜ -- ΕΔΕΣ -- ΕΚΚΑ -- ΠΕΑΝ -- ΕΛΑΣ