Δυτική Μακεδονία, η ελεύθερη Ελλάδα της κατοχής : απομνημονεύματα της εθνικής αντίστασης 1940-1944 - Κυρατζόπουλος-Φωτεινός, Δημήτρης (Κώδικας, 2004)
Το βιβλίο αυτό έρχεται να καλύψει πολλά άγνωστα γεγονότα, ελλείψεις, ασάφειες και σφάλματα, γιατί γράφτηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 και διατηρεί τη φρεσκάδα της μνήμης, αλλά και γιατί από τη θέση που κατείχε ο συγγραφέας στο κίνημα, έζησε και γνώρισε τα γεγονότα από μέσα.