Νονοί σε δράση - Τζώρτζογλου, Νίτσα, 1926-2009 (Σύγχρονη λογοτεχνία για νέους, 2002)
Κάποια οικογένεια αναλαμβάνει τη φύλαξη διωρόφου ξενιτεμένων συγγενών. Tο ισόγειο είναι νοικιασμένο σε δυο δύστροπους νεαρούς. Πατέρας και κόρη καθημερινά ξεκινούν για δουλειά, ενώ το αγόρι για το σχολείο. Αποφασίζουν ν' αγοράσουν ποδήλατο και γνωρίζονται με τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού. Ωστόσο, ανεξήγητα γεγονότα αναστατώνουν την περιοχή, ενώ κάποια Κυριακή οι ακοινώνητοι νοικάρηδες καλούν την οικογένεια σε βάφτιση, όπου θα είναι νονοί. Στην επιστροφή βρίσκουν το ποδηλατάδικο ρημαγμένο, ενώ ο ένοχος, ξεφεύγει. Η κοπέλα βλέπει έναν τύπο με ματωμένο χέρι να βγαίνει από το ισόγειο τους, κι ύστερα από ανάλυση διαπιστώνεται ότι το αίμα που βρέθηκε στο μαγαζί είναι το ίδιο μ' αυτό που στάλαξε στο περιβόλι τους. Ύστερα από δραματική απαγωγή του αγοριού, βρίσκεται η λύση των συνταρακτικών γεγονότων της περιοχής.