Τα ξωτικά της θάλασσας - Καρκαβίτσας, Ανδρέας, 1865-1922 (Τα ελληνικά, 2003)
Ο Γιάννης ο Χούρχουλας είχε τη μανία να διηγείται. Με την παραμικρή ευκαιρία, όταν το πλήρωμα έβρισκε λίγη ώρα να ξαποστάσει, έτοιμος ήταν αυτός ν' αρχίσει τη διήγηση. Ποια διήγηση; Όποια. Δεν τον έμελλε ούτε για την υπόθεση ούτε για το μάκρος της. Ούτε αν θα ήταν αστεία ούτε αν θα ήταν τραγική. Τούτη τη φορά θα τους έλεγε για τον Καβομαλιά, το φοβερό ακρωτήρι της Λακωνίας, που μόνο στο άκουσμα του τρόμαζε κι ο πιο θαρραλέος ναυτικός.