Η μεγάλη ξεφτίλα - Βάγιας, Σεραφείμ (Ιωλκός, 1999)
«Η μεγάλη ξεφτίλα», είναι το σύγχρονο κοινωνικό Ευαγγέλιο των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας, Αυτών που οφείλουν να ζήσουν τις οικογένειες τους με συντάξεις πείνας. Ο συγγραφέας μας ανοίγει τη διπλανή πόρτα, μας γνωρίζει τη φτώχεια και τη δυστυχία, την αξιοπρέπεια και την απόγνωση. Η κατάσταση αυτή οδήγησε τους τέσσερις φίλους-συνταξιούχους στη ληστεία. Παρά το βάρος των δεκαετιών στους ώμους τους, μπαίνουν στην Τράπεζα και ακινητοποιούν το προσωπικό. Όλα πηγαίνουν καλά, όταν για κακή τους τύχη, ο προδίδεται από την καρδιά του. Οι άλλοι εγκαταλείπουν τη «λεία» τους, αδιαφορώντας για τις συνέπειες και σκύβουν από πάνω του να τον σώσουν....Αυτό ήταν και το Βατερλό τους. Στις απολογίες τους - στη δίκη που ακολουθεί - και οι τέσσερις απόμαχοι της ζωής ξετυλίγουν το κουβάρι του καθημερινού τους δράματος καταγγέλλοντας τη μεγάλη ξεφτίλα που τους οδήγησε στη ληστεία της Τράπεζας, που τους έκανε πρωτοσέλιδο των εφημερίδων.