Οι σκλάβοι στα δεσμά τους - Θεοτόκης, Κωνσταντίνος, 1872-1923 (Νέα Σύνορα, 1991)
...Tο δείπνο όμως εκείνο είχε τελειώσει σαν ένα όργιο αρχαίο. Όλα είταν αναμμένα από το κρασί κι από τες ευφρόσυνες ομιλίες. Kι ο σπιτονοικοκύρης χωρίς να χάσει την ψύχραιμη όψη του, χωρίς να πάψει τες χαριτωμένες κουβέντες του, είχε βάλει στα γόνατά του το πόδι της κυρίας που εκαθότουν σιμά του, αρχίζοντας έτσι ένα καινούργιο και πρόσκαιρο ειδύλλιο. Kι αυτή ήταν η κυρία Oυρανία Δαφνοπάτη, η γυναίκα του πολιτικού αντιπάλου, που από τότες είταν κιόλας περίφημος για τες εκλογικές αποτυχίες του και τη νωθρότητά του και που είταν κι αυτός καθισμένος στο ίδιο τραπέζι κι ερωτοτροπούσε μακάρια με του σπιτιού το κορίτσι...