Σε ξένες γειτονιές - Πασχαλίδου, Αλεξάνδρα (Η περιπέτεια του ανθρώπου, 2004)
Η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Πασχαλίδου είναι ένα πασίγνωστο, διάσημο πρόσωπο στη Σουηδία. Κόρη Ελλήνων μεταναστών, κατάφερε με το δυναμισμό και την επιμονή της να μετατρέψει σε πλεονέκτημα όλα τα μειονεκτήματα της καταγωγής της και να πραγματοποιήσει τις επιθυμίες και τους στόχους της. Σ' αυτό το πρώτο της βιβλίο αφηγείται την προσωπική της ιστορία - από τα παιδικά της χρόνια στο φτωχότερο προάστιο της Σουηδίας ώς τη στιγμή που έφτασε στο απόγειο της καριέρας της. Ύστερα, πώς γκρεμίστηκαν όλα από ρατσιστικές απειλές που δέχτηκε από ένοπλους νεοναζί και πώς μπόρεσε να σταθεί ξανά στα πόδια της και να κάνει μια νέα αρχή. Το βιβλίο της είν' ένα ταξίδι και μιλάει για τον αγώνα και την τέχνη της επιβίωσης. Ένα ταξίδι ανάμεσα σε όνειρα που πραγματοποιούνται κι εφιάλτες που βγαίνουν αληθινοί. Ένα ταξίδι από την αγκαλιά της μαμάς σε ξένες γειτονιές - στις γειτονιές του κόσμου.