Ο διαρρήκτης που ζωγράφιζε σαν τον Μοντριάν - Block, Lawrence, 1938- (Βιβλιοθήκη έγκλημα και μυστήριο, 1999)
Τι σχέση έχουν μια λεσβία, μια γάτα, ένας παλαιοβιβλιοπώλης κι ένας διαρρήκτης; Όλοι θα δουν τη ζωή τους ν αλλάζει με την κλοπή ενός πίνακα του Μοντριάν. Ο Μπέρνι Ρόντενμπαρ, ιδιοκτήτης ενός παλαιοβιβλιοπωλείου, τη νύχτα αλλάζει πρόσωπο. Για να πληρώσει τα λύτρα που ζητούν οι απαγωγείς του Άρτσι, του γάτου μιας λεσβίας φίλης του, παίζει το ρόλο του Διαρρήκτη που ζωγράφιζε σαν τον Μοντριάν. Ο Ρόντενμπαρ ανακαλύπτει μέσα στο σκοτάδι τους απαγωγείς του Άρτσι, ξεσκεπάζει τα μυστικά μιας παράνομης σχέσης και ξεφεύγει από την καλοστημένη παγίδα που τον εμπλέκει σε δύο φόνους. Με κόκκινες, κίτρινες και μπλε πινελιές ο Λόρενς Μπλοκ συνθέτει ένα αριστοτεχνικό μυθιστόρημα μυστηρίου. Με ευρηματική πλοκή και πνευματώδες χιούμορ, ο συγγραφέας ξετυλίγει το νήμα μιας εκκεντρικής ιστορίας που αιφνιδιάζει, παγιδεύει και στήνει πλεκτάνες.