Ποιητικά : το φως που καίει, σκλάβοι πολιορκημένοι, ποιήματα - Βάρναλης, Κώστας, 1883-1974 (Κέδρος, 2002)
"Το Φώς που καίει" πρωτοδημοσιέφτηκε στην Αλεξάντρεια, στα 1922. Ύστερ' από δέκα περίπου χρόνια δημοσιέφτηκε για δέφτερη φορά στην Αθήνα, ξανα-δουλεμένο και στη μορφή και στο περιεχόμενο. Τρίτη του έκδοση έγινε στα 1945. Και τούτη, τέταρτη." Το Φώς που καίει είναι απ' τα πρώτα έργα της αγωνιστικής μας Λογοτεχνίας, από τα πρώτα, που λέγονται αριστερά. Ο Ξενόπουλος έγραψε τότε, πως αποτελεί σταθμό στα νεοελληνικά γράμματα. Μάλλον αρχή.