Αλή Πασάς : μυθιστορηματική βιογραφία - Dumas, Alexandre, 1802-1870 (Βιβλιοπωλείο της Εστίας, 2002)
Ο Αλέξανδρος Δουμάς πατέρας μεταγράφει τη γνωστή ιστορία του Αλή πασά με ξεχωριστό τρόπο, δίνοντας τη δική του διάσταση στη φοβερή προσωπικότητα του σατράπη της Ηπείρου. Στο έργο αυτό συναντά κανείς ορισμένα από τα εντυπωσιακότερα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τα έργα του συγγραφέα των Τριών σωματοφυλάκων και του Κόμη Μοντεχρίστου, όπως η επιθυμία για εκδίκηση, το άσβεστο μίσος, οι μηχανορραφίες, τα αιμοσταγή εγκλήματα και τα ανθρώπινα πάθη με τις τραγικές συνέπειές τους. O Aλή πασάς είναι ένα έργο του Δουμά σχεδόν άγνωστο μέχρι σήμερα, αφού εκδίδεται για πρώτη φορά παγκοσμίως. Επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι συνθήκες της συγγραφής του, το παράδοξο παρασκήνιο των οποίων φωτίζεται στην εισαγωγή και στο επίμετρο της παρούσας έκδοσης.