Παιδί και πληθυσμιακές μετακινήσεις : ψυχολογικά, κοινωνικά και πολιτισμικά προβλήματα : πρακτικά του στρογγυλού τραπεζιού που έγινε στις 19 Φεβρουαρίου 1992 στο αμφιθέατρο του ΝΙΜΙΤΣ στην Αθήνα - Καλούτση, Ασπασία (Ελληνικά Γράμματα, 1993)
Τα παιδιά των παλιννοστούντων Ελλήνων αποτελούν μια σημαντική ομάδα παιδιών, με ξεχωριστά προβλήματα στο χώρο. Παιδιά που, αν και προέρχονται από τόσες διαφορετικές χώρες (δυτική και ανατολική Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά, Ελληνοπόντιοι, Τσιγγάνοι κ.ά.), ωστόσο, αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο κοινό πρόβλημα: Είναι παιδιά που καλούνται να βρουν ξανά τις ρίζες τους και να οικοδομήσουν τις νέες ατομικές και κοινωνικές τους ταυτότητες σε καινούργιους τόπους. Στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της καινούργιας ζωής τους, βρίσκονται κάτω από συνθήκες έντασης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικογενειακή και ψυχική υγεία τους. Το βιβλίο αυτό, το τόσο πρωτότυπο αναφορικά με το θέμα του, απευθύνεται σε όλους όσους επιθυμούν να βοηθήσουν τα παιδιά αυτά να ενταχθούν ομαλά στο νέο τους περιβάλλον και να αποφύγουν τα κάθε είδους ψυχοκοινωνικά προβλήματα που προκύπτουν. Εκπαιδευτικοί, γονείς, σύμβουλοι και ψυχολόγοι θα βρουν στο βιβλίο αυτό μία ποικιλία από μελέτες, που αφορούν τα έμπρακτα μέτρα βοήθειας προς αυτά τα παιδιά αλλά και προς τις οικογένειές τους, ώστε να απομακρυνθούν οι παράγοντες εκείνοι που δυσχεραίνουν την ομαλή ένταξη και ανάπτυξη των παλιννοστούντων ελληνόπουλων.