Ο νέος στρατιωτικός ανθρωπισμός : μαθήματα από το Κοσσυφοπέδιο - Chomsky, Noam, 1928- (Πολιτισμική θεωρία. Κριτική, 2001)
Γράφοντας για τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς ο Νόαμ Τσόμσκι θέτει ορισμένα καίρια ερωτήματα για τον Νέο Ανθρωπισμό: Τι ακριβώς τον καθοδηγεί; Το ανθρωπιστικό ενδιαφέρον ή τα συμφέροντα των μεγάλων; Η προσφυγή στη βία έγινε όντως εν ονόματι των αρχών και των αξιών; 'H μήπως γίναμε για μια φορά ακόμη μάρτυρες επιλογών ιδιοτελών αλλά και τόσο οικείων;