Παλιές και νέες τάξεις πραγμάτων - Chomsky, Noam, 1928- (Λόγος, 1996)
«Όσο για τη Νέα Παγκόσμια Τάξη μοιάζει πολύ με την παλιά με νέα ενδυμασία... Αλλά ουσιαστικές αλλαγές δεν έχουν γίνει και δεν χρειάζονται "νέα παραδείγματα" για να καταλάβει κανείς τι ακριβώς συμβαίνει. Οι βασικοί κανόνες της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων παραμένουν ίδιοι και απαράλλαχτοι: για τους ανίσχυρους ισχύει το κράτος του νόμου, για τους ισχυρούς ισχύει το δίκαιο του ισχυρότερου. Μέσα στο πλαίσιο της κουλτούρας της ευπρέπειας, τα παραδοσιακά καθήκοντα παραμένουν: η αναμόρφωση της παρελθούσας και της τρέχουσας ιστορίας προς το συμφέρον των ισχυρών, το να εξάρουν τις υψηλές αρχές, στις οποίες είμαστε αφοσιωμένοι τόσο εμείς όσο και οι ηγέτες μας, και ν' απαλείψουν όλα τα ενοχλητικά γεγονότα από την ιστορική καταγραφή, τα οποία, σε τελική ανάλυση, δεν είναι παρά ατοπήματα οφειλόμενα στην υπερβολή της καλής μας θέλησης και σκληρές επιλογές στις οποίες οδηγηθήκαμε άθελά μας λόγω της κακοβουλίας των αντιπάλων μας· ίσως, βέβαια, να εντάσσονται και σε κάποιες άλλες κατηγορίες οικείες στους κατά τον καλύτερο τρόπο μορφωμένους. Όσοι δεν είναι πρόθυμοι ν' αναλάβουν τους προδιαγεγραμμένους ρόλους δεν έχουν παρά ένα δρόμο: να αμφισβητούν και ν' αποκαλύπτουν την παράνομη εξουσία και να συνεργάζονται με άλλους για να την υπονομεύσουν, διευρύνοντας τους ορίζοντες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης. »Στην εποχή μας υπάρχουν και οι δύο αυτές τάσεις, όπως υπήρχαν σχεδόν πάντα. Ποια από τις δύο θα επικρατήσει; Απ' αυτό θα εξαρτηθεί εάν ο κόσμος του αύριο θα είναι ένας κόσμος στον οποίο θα 'θελε να ζήσει ένας αξιοπρεπής άνθρωπος».