Οικογένεια βλαμένου - Ψαθάς, Δημήτρης, 1907-1979 (Άπαντα Δημήτρη Ψαθά, 1998)
Ένα ξεκαρδιστικό ευθυμογράφημα 264 σελίδων του Δημήτρη Ψαθά, που περιγράφει τα κατορθώματα των μελών μιας νεόπλουτης ελληνικής οικογένειας: του νεόπλουτου πάτερ φαμίλια Ανδρέα Βλαμένου, άχρηστης χαρτοπαίχτρας, και των παιδιών τους: του τεμπέλη Ζαν Βλαμένου, υποψήφιου ψώνιου βουλευτή, που πολιτεύεται για να σώσει της Ελλάδα έχοντας σπουδάσει... τάβλι το Παρίσι, της Άλεξ Βλαμένου, ψωνάρα σνομπ γόησσας, που ονειρεύεται καριέρα στο κινηματογράφο, του μικρού γιου Βλαμένου, που έχει για χόμπι να δαγκώνει τις μύτες των επισκεπτών του σπιτιού και να βγάζει το μάτι των εκάστοτε υπηρετριών της οικίας Βλαμένου. «.. Το σπορ αυτό καλλιεργεί με ιδιαίτερη ευχαρίστηση από μικρό. Σε ηλικία δυο χρόνων έκανε το πρώτο πείραμα στο μάτι του μπαμπά. Ήταν στις καλές του εκείνος, το χάιδευε, το χοροπηδούσε στην αγκαλιά του κατά διαστήματα, το σήκωνε ψηλά, με στοργικά επιφωνήματα : Οοοοοπ το μπαγασάκι! Κι εκείνο καραδοκούσε τη στιγμή. Κι όταν βρήκε την ευκαιρία έχωσε με τέτοια δύναμη το δαχτυλάκι του στο μάτι του μπαμπά του παρά πέντε να τον στραβώσει: -Στο διάολο βλαμμένο! Ούρλιασε ο κυρ Ανδρέας, πετώντας το μακριά. Το μάτι θα μου βγάλεις, βρε μπαγάσικο!» Τέλος της τελευταίας πιστής υπηρέτριας της οικίας Βλαμένου της Βαγγελιώς, που ο Βλαμένου την φωνάζει «μωρή» η Βλάμενη «Ευαγγελία» όταν έρχονται επισκέψεις, ο γιος «Καφρία» και η κόρη «Ζιζή», ως πιο «σικ»