Οχι άλλη αναβολή, Μιχάλη : βιογραφικό αφήγημα - Βαμβουνάκη, Μάρω, 1948- (Ελληνες πεζογράφοι ;, 2004)
Ξέρω πως είναι πολύ πιο εύκολο να γράψεις για μία φανταστική ιστορία. Το να αφηγηθείς για πρόσωπα αληθινά και για γεγονότα που όντως συνέβησαν, μοιάζει να ανταγωνίζεσαι την ίδια την ζωή. Είναι αντίξοο, ίσως και ακατόρθωτο μια κι είναι αδιαπέραστη στο κουκούτσι της η ζωή. Ακόμη κι η δική μας. Σήμερα είναι Ιούλιος, καφτός Ιούλιος, ένα ξασπρισμένο απ’ την πυρά της Αθήνας μεσημέρι, και εγώ πρέπει να γράψω για κάποιον που υπήρξε και έζησε. Που ήταν ο πιστότερος φίλος της εφηβείας μου, ο αχώριστος συμμαθητής μου. Και που όταν τον περασμένο χειμώνα άκουσα πως πέθανε, είχε πια και το όνομά του παραλλάξει. Τον είπαν με το άλλο επώνυμο. Τον είπαν, Πολατώφ.