Κώδικας Da Vinci - Brown, Dan, 1964- (Ξένη λογοτεχνία / Λιβάνη, 2004)
Στη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού του στο Παρίσι, ο καθηγητής του Χάρβαρντ Ρόμπερτ Λάνγκντον δέχεται ένα επείγον τηλεφώνημα: ο έφορος του Μουσείου του Λούβρου βρίσκεται δολοφονημένος μέσα στο μουσείο. Δίπλα στο πτώμα υπάρχει ένα μήνυμα. Όταν ο Λάνγκντον και η χαρισματική Σοφί Νεβό, κρυπτογράφος και εγγονή του δολοφονημένου εφόρου, φτάνουν στον τόπο του εγκλήματος ανακαλύπτουν μια σειρά στοιχείων που τους οδηγούν στα έργα του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Ο καθηγητής έρχεται αντιμέτωπος με την υποψία ότι βρίσκεται μπροστά στην αποκάλυψη ενός ιστορικού μυστικού που κόβει την ανάσα - το μυστικό αυτών των λαμπρών πνευμάτων που στο πέρασμα των αιώνων έγινε ένας θανάσιμος κίνδυνος για όλη την υφήλιο. Σε μια φρενήρη καταδίωξη, ο Λάνγκντον και η Νεβό πρέπει να αντιμετωπίσουν αόρατες δυνάμεις που προλαβαίνουν κάθε τους κίνηση. Αν δεν καταφέρουν να αποκρυπτογραφήσουν το λαβυρινθώδες παζλ, το μυστικό της οργάνωσης -μια συνταρακτική παγκόσμια αλήθεια- θα χαθεί για πάντα... Στο βιβλίο Κώδικας Da Vinci ο Νταν Μπράουν συνθέτει αριστοτεχνικά ένα εκπληκτικό θρίλερ, στο οποίο το μυστήριο για την αποκάλυψη της μεγαλύτερης συνωμοσίας των τελευταίων δύο χιλιάδων χρόνων μπλέκεται συναρπαστικά με την παρουσίαση της απόκρυφης ιστορίας του δυτικού κόσμου. Ένα ανελέητο κυνηγητό, μια αναζήτηση χαμένη σε μυστικούς κώδικες που μας οδηγούν στα άδυτα μιας ιστορίας ξεχασμένης στους αιώνες. Η γραφή του Νταν Μπράουν καθηλώνει, συνδυάζοντας τη συναρπαστική πλοκή ενός θρίλερ με την τέχνη, την ιστορία και τη θρησκεία. Από την πρώτη σελίδα ως την τελευταία ο Μπράουν αποδεικνύει το ταλέντο του. Το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Ρον Χάουαρντ, στην ομότιτλη ταινία (2006), με τους Τομ Χανκς, Οντρέι Τοτού και Ίαν Μακ Κέλαν στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.