Απαγορευμένα παιχνίδια : μυθιστόρημα - Boyer, Francois, 1847-1903 (Σύγχρονοι Ορίζοντες, 2000)
Ιούνιος 1940: οι Γερμανοί εισβάλουν στη Γαλλία. Σε κάποια από τις μεγάλες μετακινήσεις πληθυσμού, μια πεντάχρονη ορφανή βρίσκει καταφύγιο σε οικογένεια χωρικών και συνδέεται με τον εντεκάχρονο γιο. Ο πόλεμος ρίχνει τη βαριά σκιά του στο μικρό χωριό της γαλλικής επαρχίας και τα δύο παιδιά ξορκίζουν τη βιαιότητα του με τον πιο τρυφερό και ταυτόχρονα σκληρό τρόπο. Τα απαγορευμένα παιχνίδια τους φανερώνουν πόσο αδυσώπητο μπορεί να είναι το παιδικό βλέμμα, όταν υποχρεώνεται να αντικρίσει ό,τι δεν μπορεί να αντιληφθεί: το θάνατο.