Αλεξάνδρεια, στο δρόμο των ξένων : μυθιστόρημα - Κουμούτση, Πέρσα (Σταθμός στη σύγχρονη λογοτεχνία, 2003)
Το πλοίο έφτασε επιτέλους στο λιμάνι. Ο κυρ-Γιάννης και η φαμίλια του, όπως τόσες άλλες ελληνικές οικογένειες, βρίσκονταν τώρα εδώ, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αναζητώντας μια καινούργια αρχή σε μια νέα πατρίδα μακριά από τις εφιαλτικές στιγμές που έζησαν στην Σμύρνη. Γρήγορα εγκαταστάθηκαν στην οδό αλ Αφράνκ, στο δρόμο των ξένων, εκεί όπου έμεναν όλες οι ράτσες του θεού, όπως έλεγαν και οι ντόπιοι. Εκεί ,όλοι μαζί, Έλληνες, Γάλλοι, Εβραίοι, Μαλτέζοι και Ιταλοί συμβίωναν με τους αιγυπτίους, έκαναν τα δικά τους όνειρα, ζούσαν τις δικές τους προσδοκίες, τις μικρές χαρές και λύπες...