Κασσιανή : στέμμα και ράσο : δραματική μυθιστορία - Ρούσσος, Γιώργος (Μοντέρνοι Καιροί, 2004)
Στη θρυλική αίθουσα του Χρυσοτρίκλινου, ο Θεόφιλος προσπερνά αδιάφορος τις ωραιότερες κόρες του Βυζαντίου και στέκεται έκθαμβος μπροστά στη Κασσιανή. Κοιτάζει με έκσταση την πανέμορφη, ταπεινή νέα, έτοιμος να της προσφέρει την καρδιά του και το πιο αστραφτερό στέμμα του κόσμου. Η μοίρα ωστόσο, έχει άλλα γραμμένα για το Ρόδο της Βασιλεύουσας?